galerij Verdedigen is voor voetballers

 

Kritiek krijgen is lastig. Je kunt er op verschillende manieren mee omgaan: je gaat in de verdediging, in de aanval of je gaat een gesprek aan. De strategie van aanvallen of verdedigen werkt misschien goed voor voetballers, maar het helpt niet om in gesprek te komen. Wanneer je de vraag krijgt: “Waarom zitten de kalveren in die kleine hokjes”, dan voelt dat bij veel melkveehouders direct als kritiek. Begrijpelijk, want er zijn ook genoeg mensen die kritiek hebben op de sector. Een automatisme is om direct te gaan verdedigen met feiten of juist in de aanval te gaan met tegenkritiek. Hoe anders zou zo’n gesprek verlopen wanneer je de vraag gewoon als belangstelling opvat? Wanneer je een vraag terugstelt? Oprecht geïnteresseerd bent in ‘waarom’ iemand dit wil weten. In veel gevallen haalt dit de felheid uit een gesprek. Sterker nog, je komt nu echt in gesprek.

 

Voor de deelnemers aan de Bel Leerdammerworkshops die ik vorige maand begeleidde, was dit haast een openbaring. En een opluchting: je hoeft jouw systeem dus niet altijd te verdedigen. Door je te verdiepen in je gesprekspartner, leer je wie je tegenover je hebt. Hoe kijkt iemand naar jou, je bedrijf en naar de sector en is het allemaal zo zwartwit? Het kan zijn dat je tot de conclusie komt dat je iemand beter kunt negeren, dat bespaart energie. Maar raak je echt met iemand in gesprek, dan komen de emoties en de feiten veel beter op tafel. Dat wil niet zeggen dat je anderen dan wel kunt overtuigen, maar je werkt in ieder geval aan begrip.

 

Met een tactiek van verdedigen of aanvallen scoor je hooguit een paar losse punten. Ik zou gaan voor winst op lange termijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s