galerij Bang om te breken


“Christel, is het wel zo goed voor jou om dit project te doen?” Die vraag kreeg ik van een van mijn zussen toen ik over AgroZorgwijzer vertelde. Geen gekke vraag. Ik sta enorm open voor emoties van anderen. Dat raakt me en vraagt best wat hersteltijd af en toe. Het mooie is echter dat mijn eigen kwetsbaarheid anderen helpt om open te zijn.

Wel belangrijk, geen beweging
Door allerlei gesprekken met boeren en erfbetreders krijg ik inzicht in waarom mensen (en daarmee organisaties) de zorg voor een ander heel belangrijk vinden, maar niet altijd in beweging komen. Veelgenoemde redenen: het is niet mijn taak, als ik mijn zorgen uitspreek ben ik niet meer welkom, ik ben geen psycholoog. In een echt open gesprek hoor ik ze zeggen: “Wat als ik iemand niet kan helpen? Wat als ik het juist erger maak?” En, dan is er ook de angst voor het eigen verdriet.

Eén voorbeeld hiervan staat me scherp voor de geest. Een training waarbij een deelnemer – toevallig mijn gesprekspartner – zich pertinent niet wilde verplaatsen in de rol van hulpvrager. Tijdens de tweede gespreksronde was er genoeg vertrouwen om dit wel te doen. Eenmaal in gesprek kwamen er tranen in zijn ogen. “Ik had me zo voorgenomen dat dit niet zou gebeuren vandaag”, was zijn eerste hartgrondige reactie. Gelukkig gevolgd door de opmerking dat het gesprek wel heel goed voelde. Dit voorbeeld is niet uniek, de eigen emotie is vaker een drempel om in gesprek te gaan. Bang om te breken, terwijl je er juist voor een ander wilt zijn.

Voorbij eigen ongemak
In onze samenleving, en daarmee ook in de landbouw, is het steeds minder gewoon om eigen zorgen en verdriet te delen. En toch willen we er zijn voor elkaar. Via AgroZorgwijzer kan ik daadwerkelijk iets betekenen hierin. Met alle betrokkenen knopen we initiatieven aan elkaar, maken we allerlei mensen zichtbaar die enorm actief zijn op dit vlak en bedenken we nieuwe mogelijkheden. Ik heb gemerkt dat het echt nodig is om het gesprek aan te gaan over mentaal welbevinden. Het maakt dat organisaties stap voor stap voorbij het eigen ongemak gaan en verkennen hoe zij er kunnen zijn voor hun leden, klanten, medewerkers en bestuurders als het gaat over mentale problematiek.

Kracht van anderen
Dit is geen eenvoudig onderwerp. Het is spannend en raakt persoonlijk. Voor mij geldt dat ik niet anders kan dan hier vol voor gaan. Ik ben niet langer “bang om te breken”, dankzij de kracht van al die mensen die hier met evenveel passie aan werken. Door mijn persoonlijke gevoel te delen, hoop ik dat anderen zich gesterkt voelen en bedenken wat zij hierin kunnen betekenen. Want zeker in de huidige tijd hebben we deze beweging, het omzien naar elkaar, hard nodig.

#zorgvoorelkaar #praatmetelkaar

PS: Wil je jouw verhaal of ervaring delen, bel of mail gerust.

2 reacties

  1. Mooi Christel, mooi dat je zo open schrijft en ook daarin jouw eigen kwetsbaarheid toont, fijn dat je invulling kan geven aan jouw gaves aan dit mooie project.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s