Anders kijken

Waarom deze podcastserie?

In mijn podcastserie “Anders kijken” voer ik gesprekken met mensen die vertellen waar zij aan werken, hoe zij leven en wat hen beweegt. Fijne gesprekken om ontspannen naar te luisteren. Inspirerende gesprekken voor als je zoekt naar manieren om verandering te brengen.

Klik hier om in 1 minuut te horen waarom ik deze serie maak. Wil je bericht wanneer de volgende podcast verschijnt? Volg de playlist Anders kijken op Spotify.

Agnes de Groot – gevoel onder woorden brengen

Wat gebeurt er als je moeilijk woorden voor gevoelens of emoties kunt vinden? Of als je bang of angstig bent voor wat de gevolgen zijn wanneer je stilstaat bij hoe je je nu écht voelt? En is praten over je gevoel misschien makkelijker in je thuistaal, de taal waarmee je bent opgegroeid? Over deze vragen en meer praat ik in deze podcast met psychiater Agnes de Groot van GGZ Friesland.

Marieke van de Ridder – rouwspreker

“Ieder mens heeft een verhaal dat het waard is om te vertellen.” Marieke van de Ridder is rouwspreker. Met haar praat ik over verlies en rouw. “Iedereen gaat anders om met rouw. Voor mij was het belangrijk om mensen te spreken. Ik heb het geluk gehad dat ik mensen in mijn omgeving had die wilden luisteren. Dat was voor mij echt een lifeline”

Ik denk dat het waardevol is wanneer we als samenleving de dood meer onderdeel van het leven laten zijn. Om daar meer over te leren was Marieke gast in “Anders kijken”. Meer weten? Kijk op Mariekes website of googel Manu Keirse, emeritus hoogleraar verliesverwerking.

Linda Commandeur – Zo zie ik het!

Linda Commandeur kijkt met een andere blik naar de wereld. Met haar boek “Zo zie ik het” als startpunt praten we over hoe anders kijken de wereld om ons heen kan verrijken met bijvoorbeeld nieuwe oplossingen, andere verbondenheid en bewuster genieten.

In deze podcast: kunstenaarsblik, oprechte aandacht, Expositie zo zie ik het, Instagram – #iseefaces #iseefaceseverywhere, Silo Art Tour Achterhoek, Merlijn Twaalfhoven – Het is aan ons (boek) en tips om met aandacht te leren kijken.

Foto: Sandra Peerenboom

Inge Vleemingh – kringloopboerderij De Goed Gevulde

Op boerderij “De Goed Gevulde” in Halle praat ik met Inge Vleemingh over hoe Inge en haar man Heimen Vos telkens weer nieuwe manieren vinden om hun bedrijf verder te ontwikkelen. In drie kwartier hoor je ons gesprek over blijven vernieuwen, waarom ze zó keihard werken, het belang van een eigen bubbel en ook merk je de mooie emotie, het gevoel waarmee Inge over haar oma’s en haar binding met de Achterhoek praat.
Links uit dit gesprek: De Goed Gevulde, tv-programma De Prijsknaller, Wwoof (werkvakanties bioboerderijen) en Beernd van Kuperi-j (Boh Foi Toch).

Derek de Beurs -mannen en mentale problemen

Mannen gaan anders om met depressie dan vrouwen. Hier ga ik over in gesprek met Derek de Beurs. Hij schreef speciaal voor mannen het boek Is het leven een zeven? en werkt bij Trimbos-Instituut. We praten over waarom mannen anders reageren, andere klachten hebben en ik hoop een antwoord te krijgen op: Wat kunnen we doen zodat mannen eerder op zoek gaan naar hulp?
Links bij deze podcast: Is het leven een zeven?www.mentaalvitaal.nlMentale fitheidstest agrariërsMental problems? I just call it shit | LinkedIn

Agnes de Groot – suïcidepreventie agrariërs

Op de geboorteplek van boerendochter Agnes de Groot, praten we over hoe zij zich als psychiater bij GGZ Friesland inzet voor suïcidepreventie in de agrarische sector. In deze podcast: hoe kun je bij jezelf herkennen dat het minder goed met je gaat, wat moeten hulpverleners over boeren om er voor hen te kunnen zijn en wat doet dit onderwerp met Agnes zelf?
Meer weten over preventie zelfdoding: www.113.nl. Zoek je informatie over mentale problemen in de agrarische sector? Stel hier je vraag wellicht kan ik je verder helpen.
Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via http://www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Lesley Moffat – Eyes on Animals

“Je moet mensen niet veroordelen. Nooit doen of je moreel superieur bent.” Dit antwoordt Lesley Moffat op mijn vraag: “Hoe kan het dat dierwelzijnsorganisatie Eyes on Animals inmiddels met zoveel slachthuizen en veetransporteurs samenwerkt?” Buiten in de tuin bij Lesley hadden we een mooi gesprek over haar jeugd in Canada, Eyes on Animals, Temple Grandin, kalf bij de koe en kaas eten terwijl je veganist bent. Het terugluisteren van dit gesprek maakt mij opnieuw blij door de manier waarop Lesley in het leven staat. Ze probeert een systeem te veranderen door hulp te bieden, anderen niet te veroordelen en juist samen aan oplossingen te werken. “Campagnes zijn nodig, maar ook mensen die hulp en expertise aanbieden.”

Kees van den Bos – Radicalisering

In de pers verschijnen regelmatig uitspraken over radicale boeren en wat ik graag wil weten is, in hoeverre zijn sommige boeren echt aan het radicaliseren? In gesprek met Kees van den Bos (hoogleraar Sociale Psychologie en hoogleraar Empirische Rechtswetenschap Universiteit Utrecht) leer ik meer over wat radicalisering is. Daarnaast vraag ik hem of radicalisering te voorkomen is en hoe je er kunt zijn voor mensen die radicale gedachten ontwikkelen.

Links uit dit gesprek: Waarom mensen radicaliseren (Boek – Kees van den Bos) en Landelijk Steunpunt Extremisme.

Plaats een reactie