galerij Beschaafd

“Waarom was dit zo’n beschaafde bijeenkomst?” Die vraag spookt door mijn hoofd sinds ik gisteren de Zwolse Schouwburg Odeon uitliep. Ik was bij een avond van Club Cele met als thema “Is dood eng?”. Voor de duidelijkheid: het gaat hier over het doden van dieren. Een jager/slager, een veganist en een docent biodynamische landbouw discussieerden met elkaar en met de zaal en alles bleef heel beschaafd.

Om te beginnen kun je vraagtekens zetten bij mijn verbazing. Wat had ik dan verwacht? Ik denk meer vuur in het gesprek. Meer overtuiging, wat meestal leidt tot willen overtuigen. Het thema “Is dood eng?” werd overigens amper aangeraakt. Het ging niet zozeer over eng, maar over nodig. Is het nodig dat we dieren houden, dat we dieren eten en als we geen of minder dieren eten wat is er dan nodig? Vragen waarover forse meningsverschillen bestaan. Toch bleef de agressieve toon achterwege, de toon die je steeds vaker tegenkomt wanneer mensen anderen ideeën en waarden hebben.

Het bleef zo beschaafd. Het was genieten. Met een licht gevoel van ongemak. Want waarom was er niemand, ook ik niet, die aan de veganist vroeg waarom zij kiest voor actievoeren met gebruik van illegaal gefilmde beelden? Waarom toch de keus voor dit soort middelen terwijl je tegelijkertijd concludeert dat er wel degelijk beweging is? Door deze vraag wel openlijk te stellen, was de avond waarschijnlijk anders verlopen. De sfeer bleef nu nieuwsgierig met veel open vragen en zonder openlijk oordelen. Oprechte interesse in elkaars ideeën en kennis.

Het is soms zoeken naar de balans tussen enerzijds opkomen voor je idealen en anderzijds je gevoel of mening parkeren om in gesprek te blijven. Gisteravond was in balans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s