galerij “Je bent Eva Jinek niet”

“Je bent Eva Jinek niet.”
“Euh, nee dat klopt.”
“Waarom verwacht je dan dat je een hele podcast in een keer kunt opnemen?”
“Nou ja, ik wil gewoon een gesprek in pure vorm. Geen knippen en plakken achteraf, geen extra vragen of samenvattingen, niet elke euh eruit.”
“Volgens mij leg je de lat wel erg hoog.”

Een half jaar geleden had ik voor mijn eigen podcastserie een ideaalbeeld in mijn hoofd. Ik wilde échte gesprekken, zonder filter. Jantine van den Top was een van de mensen die met mij meedacht over mijn aanpak en zette me met “Je bent Eva Jinek niet” met beide benen op de grond. Net wat ik nodig had in mijn streven naar perfectie. Ik stelde de verwachting een klein beetje bij. Om vervolgens met Jantine te bespreken hoe ik toch zo’n gesprek in een keer goed kon opnemen. Een beetje eigenwijs ben ik wel. Inmiddels zijn er drie afleveringen opgenomen, zonder knippen en plakken. Alleen het intro en outro zijn apart opgenomen, waarna Krijn Broekhuijsen als top-geluidstechnicus het afmaakte tot een podcastbestand met kwaliteitsgeluid.

Waar ik in mijn werk anderen stimuleer om hun ideeën te delen om tot nog betere plannen te komen, heb ik nu zelf weer ervaren hoe goed het is om dit te doen. Het is zo fijn om te merken hoeveel mensen je steunen, helpen, prikkelen. Het verbetert je idee en je bent altijd vrij om toch je eigen kop te volgen. In mijn geval kreeg ik allereerst thuis aan tafel al een behoorlijke duw in de podcastrichting toen ik vertelde dat ik was gevraagd om een serie podcasts over GLB te hosten. “Natuurlijk kun je dat. Je stelt goede vragen, hebt een prettige stem en het is een mooie ervaring.” Dat was het inderdaad. Een jaar later begon ik te denken over een eigen serie en opnieuw kreeg ik thuis een  duw in de goede richting. Of beter gezegd een hart onder de riem. Dat hielp.

Niet veel later schoven Jantine en haar zus Conny van den Top bij mij aan de eettafel om mee te denken over mijn aanpak. Zo ontstond bijvoorbeeld de titel “Anders kijken”. Wilma Bakker en Tom Morssink deelden hun ervaringen op het podcastvlak. Jantine Boone stuurde appjes waardoor ik van verkennen naar stappen zetten ging. Linda Commandeur deelde haar netwerk en belde een paar maand later zonder twijfel bij mij thuis aan voor de opname van de eerste podcast. Ook Agnes de Groot en Derek de Beurs zaten in de weken daarna achter de microfoon zonder precies te weten wat ze konden verwachten. Dankzij al deze mensen en door mijn eigen gevoel te blijven volgen, ben ik zeker geen Eva Jinek maar juist (en vooral) mezelf achter de microfoon.

Wil je de podcasts luisteren?
Linda Commandeur (kunstenaar en nog veel meer ) over kijken met een kunstenaarsblik en oprechte aandacht.
Agnes de Groot (psychiater GGZ-Friesland) over suïcidepreventie in de agrarische sector.
Derek de Beurs (onderzoeker Trimbos-instituut) over mannen en mentale problemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s